6 Nisan 2013 Cumartesi

Liverpool şehir bilgisi



Liverpool şehir bilgisi
Liverpool birleşik krallıkta, İngiltere’de Mersey nehrinin doğusunda bulunan bir şehirdir. 1207 de kurulmuş olan şehir 1880 yılında bir şehir statüsü kazanmıştır. Şehrin nüfusu 435.500 kişiden oluşmaktadır. Ama Liverpool coğrafyası idari şehrin daha geniş bir kısmını kaplamaktadır ve bu nüfus 816.216’dir.
Liverpool şehrinde bulunan limanın çok hızlı gelişmesi sebebiyle şehir nüfusunda hızlı bir artış oldu ve değişik göçlerle de bu artış desteklenmiş oldu. Bu sebeple Liverpool halkı kendine has çok özel nitelikler almıştır.
Şehrin 18. Yüz yılda dünyanın birçok yeriyle birçok ticari bağlantısı bulunmaktadır. On dokuzuncu yüzyılda köle ticaretine karşı olan gelişmeler sebebiyle Liverpool limanının farklı ticari ilişkiler geliştirmesine sebep olmuştur.
On dokuzuncu yüz yıllın başlarında dünya ticaretinin neredeyse yüzde kırkı Liverpool limanından geçmekteydi. Yine on dokuzuncu yüzyıl içinde ve yirminci yüzyıl başlarında Avrupa’dan Amerika’ya gidenler için bir başlangıç noktası olmuştur. 2007 yılında 800. Yaş gününü kutlayan şehir bir sene sonra yani 2008 de Avrupa’nın kültür başkenti olmuştur.
On altıncı yüz yıl civarında Liverpool beldesinin nüfusu 500 civarında iken on yedinci yüz yılda şehrin ticareti artmaya başlamış ve nüfusta bu oranda artmıştı.
İngiliz iç savaşları döneminde 1664 yılında Liverpool yaklaşık 18 gün süren bir kuşatma alında kaldı. 1699 da Liverpool un sivil bir köy olmasıyla alakalı olan kanun İngiliz parlamentosundan geçti. Aynı yılda Afrika’ya köle ticareti yapmaya giden bir geminin Liverpool limanından ayrılması o bölgenin köle ticaretinin merkezi olmasına ve bununla paralel olarak önem kazanmasına sebep olmuştur. Bu durum şehri daha çok zenginleştirmiş ve büyütmüştür.
On sekizini yüz yılın sonlarına doğru Liverpool Avrupa’nın köle ticaretinin yüzde kırkını Britanya krallığının da yüzde seksenini elinde tutuyordu. On dokuzuncu yüz yılda köle ticaretinin kaldırılıp engellenmesiyle Liverpool limanı küçülmemiş aksine farklı şeylerle bu açığı hızla kapatmıştır. Ve yöneldiği alanlarda büyük başarılar kazanmıştır.
Dünyada ilk ticari yolcu demiryolu "Liverpool and Manchester Demiryolu" nun 1830de açılma merasimi.
Dünyadaki ilk şehirlerarası yolcu treni de Liverpool ile Manchester arasında yapılmıştır. On dokuzuncu yüz yılda Liverpool nüfusu çok hızlı büyümeye başladı. Yirminci yüz yılın başlarında ise ABD ve Avrupa arasında genel yolcu ve ticaret bağlantıları için genel olarak Liverpool kullanılmıştır.
Şunu da eklemememiz yerinde olur ki; Atlantik’te 1500 den fazla insanın öldüğü 1912 yılının nisan ayında batan ünlü transatlantik gemi Titaniğin kalkış yeri de Liverpool limanı idi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder