6 Nisan 2013 Cumartesi

İsveç hakkında genel



İsveç hakkında genel

İsveç, kuzey Avrupa’da Finlandiya ile Norveç arasında bulunan bir ülkedir. Nüfusu yaklaşık 9 milyondur. Başkenti Stockholm'dür. İsveç Kronu para birimidir. Ülkenin doğu kısmında Baltık denizi ve Botni körfezi bulunmaktadır. Güneybatısında Skagerrak ve Kattegat vardır. Resmi dili bulunmamasına karşın İsveççe konuşulmaktadır. Bununla birlikte Fransızca, Almanca, ve Fince okutulmaktadır. İngilizce de yaygın olarak konuşulmaktadır.

İsveç’te il olarak milattan önce 800’lü yıllarda yerleşim olmuştur ve ilk İsveçliler kueye doğru yayılmışlardır. Daha sonraları ticaret için Ak denize açılmışlardır.
Milattan sonra dördüncü yüz yılda itibaren İsveç’e germen kabileleri göç etmişlerdir. Dokuzuncu yüzyılda İsveç kralları batı Avrupa’ya yapılan Norman akınlarına katılmışlardır. Ancak asıl gayeleri doğuda toprak sahibi olmaktı. Doğuya yönelen İsveçler Kiev ve Novgorod şehirlerini ele geçirerek buralarda prenslikler kurdular. On birinci yüz yılda İsveç’te Hristiyanlık resmi din ilan edildi. On ikinci yüz yılda Finlandiya İsveç topraklarına katıldı. On üçüncü yüzyılda ise İsveç Norveç Finlandiya ve Danimarka tek bir otorite altında kalman birliği adı ile toplandılar ve bu birlik 125 sene sürdü.
1523 yılında İsveç Kralı Gustaf Vafa, İsveç’in bağımsızlığını ilan etti ve birliğe son verdi.

Lutherci reform hareketleri başladıktan ve başarıya ulaştıktan sonra roma ile ilişkileri kesildi. Buna müteakiben 200 yıl içinde İsveç Baltık egemenliği için Danimarka Polonya ve Rusya ile birçok savaş yapmıştır. İsveç kralı ikinci Gustaf Danimarka ile barış imzalamış, Prusya’yı ele geçirmiş ve 30 yıl savaşlarına önemli katkılar sağlamıştır. 1648 de imzalanan Vestfalya anlaşması ile İsveç büyük bir devlet olmuştur. İsveç orduları Poltava’da Rusya’ya yenilince 1709 da Baltık denizindeki hâkimiyet son bulmuştur. 1818 yılında Napolyon’un generallerinden Jean Buptiste Bernadotte 14. Karl adıyla İsveç kralı olmuştur. Bu dönemde İsveç ve Norveç birleşmiş ve 1905 yılına kadar bu birliktelik devam etmiştir. 1905 yılında barışçıl bir biçimde son bulmuştur. Günümüzde hala İsveç kraliyet ailesinin soyu buraya dayanmaktadır. Birinci ve ikinci dünya savaşında tarafsız kalan İsveç günümüzde bu tarafsızlığını korumaktadır. İsveç bu gün monarşi ile idare edilmektedir. Günümüzde İsveç vizesi alan insanlar. İsveç bu gün İsveç’e gidebilmek için İsveç vizesi almak gerekmektedir. Türkiye’ye vize uygulaması hala kalkmayan ülkelerden biridir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder