6 Nisan 2013 Cumartesi

İngiltere Üniversiteleri



İngiltere Üniversiteleri
Pek çok öğrencinin hayali olan ve dünyanın en köklü üniversitelerinin olduğu İngiltere de üniversiteye gitmek günümüzde eskiye nazaran kolaylaşmıştır. İngiltere’de üniversite okumak için artık Türkiye’deki üniversitelerin sınavlarını kazanmak gerekmemektedir. İngiltere’de üniversite okumak için İngiltere vizesi almak diğer birçok vizeden daha kolaydır.
Türkiye cumhuriyetindeki vakıf üniversitelerinde okumanın maliyetiyle neredeyse aynı olan İngiltere üniversitelerinde okumak saygınlık, dil ve kültür açısından büyük bir öneme sahiptir.
Bütün bunlar bir yana şunu da söylemek gerekir ki öğrencilerin farklı kültür ve dillere yatkın olması ve yabancı bir şehre kolayca adapte olabilecek kişiliğe sahip olabilmesi önerilir.
Okul dönemleri İngiltere’de bahar ve güz olmak üzere ikiye ayrılır. Yüksek lisans programları ise genellikle sadece güz döneminde başlatılmaktadır. Başvuru tarihleri genel olarak güz dönemi başvuruları ocak ve şubat aylarında son bulur. Ancak üniversiteye gitmeden önce farklı bir eğitim alacak öğrenciler için üç ay önce de başvuruları gerçekleşebilmektedir. Her durumda bir ay öncesine kadar başvuru yaptığınız takdirde kontenjanları dolmamış okullara yerleştirilme olasılığınız vardır.
Eğitim maliyeti iyi üniversiteler için yıllık lisans 9 bin ve 12 bin sterlin arasındadır, yüksek lisans ise 10 bin ve 12 bin sterlin arasında değişmektedir. Daha ekonomik üniversiteler için ise bu miktar 5 bin ile 8 bin arasında değişmektedir.
İngiltere’de üniversite eğitiminin kabul koşulları, lisans için Türkiye’deki sınavlar olmaksızın lisans eğitimi alabilirsiniz, yüksek lisans için ise ALES gibi sınavlar olmaksızın yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz.
Birleşik krallıkta her üniversitenin kendine göre kabul koşulları söz konusudur. Her yapılan başvuru ayrı ayrı değerlendirilir. Kişinin niyet mektubuna not otalamasına ve İngilizce seviyesine dikkat edilir. Bu konuda dil seviye şartı yüksek tutulmuştur. Kişilerin IELTS ya da TOEFL sınavlarından gerekli puanı almış olmaları gerekmektedir.
Lisans başvurularında öğrencilerin lise not dökümü, niyet mektubu ve IELTS ya da TOEFL sınav sonuçlarının belgesi istenmektedir. Yüksek lisans başvurularında ise öğrencilerin lisans not dokümanlarını almaları gerekmektedir. Bununla birlikte not ortalamasının en az yüzde 60 olması gereklidir. Ayrıca niyet mektubu ve IELTS ya da TOEFL sınav sonuç belgesi istenmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder