6 Nisan 2013 Cumartesi

İngiltere iklimi



İngiltere iklimi
İngiltere; atlas okyanusu, Manş, İrlanda ve kuzey denizi ile çevrili bir adadır. Bu konumda olmasının sonucu olarak ülkenin en içi kısımlarına kadar giren deniz etkisi, iklimi belirleyici bir özelliktir.
Birleşik krallıkta yıl boyunca yağmur görülür. En çok kasım ayında yağış gerçekleşir. Günlerin çoğu kapalı olmakla birlikte sis görülür. Birleşik krallığın iklimi okyanus etkileri sebebiyle değişen bir iklimdir, nemli deniz iklimi hâkimdir. Yazları serin kışları ılıktır. Golf stream sıcak su akıntısının Britanya adasındaki iklim üzerinde önemli derecede etkilidir. Britanya’nın batı kesimleri daha rüzgârlı ve ılıktır, doğu bölgeleri ise Avrupa’da tarafından gelen kuru ve soğuk havadan etkilenir. Yağış miktarı ortalama olarak 1000 mm’den fazladır. Adanın iç kısımlarında kışın sis yaygındır. Ülkenin yüksek kesimleri alçak kesimlere göre daha fazla yağış almaktadır.
İngiltere’de yılın en güzel zamanı ilkbahardır. Yaz aylarında en sıcak bölgeler genel olarak güney ve iç kesimlerdir. Sonbaharda ise erken saatlerde başlayan sis öğle saatlerine kadar etkisini sürdürmektedir. son baharda ilk zamanlar son derece ılıktır.
Kış mevsiminin sevimsiz olan iki özelliği de belirtilmelidir ki bu kara sis bulutları ve buzlu yollardır. Bu iki faktör araba kullanmayı zorlaştırmaktadır. Ancak eskiye göre sis bulutlarında biraz azalma olmuştur. Son yıllarda birleşik krallıkta pek çok fırtına ve sel olmuştur. Bununla birlikte İngiltere de nadiren kasırgalar görülür. Hava sıcaklıkları kış aylarında geceleri 0’ın altına düşmekle birlikte gündüzleri dondurucu soğuklar görülmektedir.
İngiltere’de iklimin en kötü yanı her mevsim sürekli yağan yağmurlar ve gökyüzünün hiç bitmeyen gri rengi. İngiltere’ye giden Türklerin bu iklime alışması bira zaman almaktadır, Akdeniz ikliminin tatlılığından sonra kuzeyin sisli ve kasvetli havası Türkiye’de hayatını geçirmiş insanların ruhunu daraltan bir özelliğe sahip olabilir. İngiltere’de kışları SAD denilen bir hastalığa yol açmaktadır. Bu hastalığın etkisi depresyon, stres ve bitkinlik olarak kendini gösterir. Ancak son yıllarda bu sert hava her sene biraz daha yumuşamaya ve ılımanlaşmaya başlamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder