6 Nisan 2013 Cumartesi

Atina



Atina
Atina Yunanistan’ın başkenti olup neredeyse 4 milyon kişilik nüfusuyla ülkenin en büyük şehridir. Etrafı tepelerle çevrilidir ve sadece batı kısmı açıktır. Modern bir şehir olan Atina antik çağladan beri önemli bir kültür ve ticaret şehri olmuştur. Atin ismi koruyucusu olan Athena’dan gelmektedir. Bu şehir ibadete açık cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi başkenti olmakla birlikte kendine özgü tarihiyle bir yunan kentidir.
Atina’da halkın çoğunluğu Ortodoks mezhebine bağlıdır. Atina’daki ruhani meclis tarafından yönetilen yunan Ortodoks kilisesi yunan geleneklerini ve edebiyatını canlı tutan başlıca etkenlerden biridir.
Yunan bağımsızlık savaşı sırasında tümüyle boşaltılmış idi. 1833 te Akropolisin yunan krallığına geçmesinden sonra Atina yeni devletin başkenti oldu. Birinci Dünya savaşında Atina Kral Konstantinos un tahttan inmesine sebep olan 1916-1917 olaylarına sahne oldu.
1833 te sadece akropolisin kuzeyinde küçük ve dağınık evlerde 4 bin tane Atinalı vardı. Yunanistan’a kral olarak getirilen Otho kentindeki iki katlı bir evde oturmak zorunda kalmıştır. O dönemde alman mimarlara bir saray yaptıran Othonun sarayının aşağısında sintagman meydanı düzenlendi. O dönemde yaptırılan mimari eserlere Atina’da Otho üslubu denilmektedir. Yine aynı dönemde başkentin büyüme hızı yıllık yüzde 7 ye ulaşmıştı. O dönemde Omonia meydanının açılmasını Atina pire arasındaki demiryolu yapımı izledi.
Atina’daki bu düzenli gelişim Anadolu’daki bir milyondan fazla Rum’un Atina’ya göçmesiyle altüst oldu. Göç edenler, Atina ve pire çevresinden gecekondu mahalleleri oluşturdu. Nüfus birden çok arttı ve kent büyüdü. 1940’larda kent harap halde bakımsız kaldı. O dönemlerde yüz binden fazla insan açlıktan öldü. İşgalin bitmesinden sonraki iç savaşta da Atina’nın bu bitap hali devam etti.
1950 yıllarında Atina’da bir inşaat furyası baş gösterdi. Rasgele yapılan binalar şehrin görünümünü değiştirdi. Eskiden kendin dışında kalan Likavittos Tepesi şehrin bir parçası haline geldi. Şehir deniz yönüne doğru büyüyerek pireyle birleşti.
Şehir tüm dünyanın ilgisini çeken akropolis, ve dev antik tiyatrolara ev sahipliği yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder